Η Λεμεσός είναι η πόλη όπου η ενοικίαση ακινήτων είναι η πιο δύσκολη, καθώς έχει δει τη μεγαλύτερη αύξηση στο ενοίκιο σε σύγκριση με τον μέσο μισθό, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη βρετανική εταιρεία Online Mortgage Advisor.

Στο πλαίσιο της μελέτης, έγινε σύγκριση του μέσου μηνιαίου καθαρού μισθού για κάθε πόλη με το μέσο κόστος ενοικίασης για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης, για να υπολογιστεί η αλλαγή στις τιμές ενοικίασης μεταξύ του 2018 και του 2022.

Έγινε επίσης σύγκριση των μέσων τιμών ακινήτων με τις αλλαγές στον μέσο μισθό, κατά την ίδια χρονική περίοδο, για να διαφανεί πού η οικονομική προσιτότητα των ακινήτων έχει μειωθεί ή αυξηθεί περισσότερο.

Βασικά ευρήματα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η Λεμεσός είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη αλλαγή στην προσιτή τιμή ενοικίασης στην Κύπρο. Το 2018, ο μέσος εργαζόμενος έπρεπε να ξοδέψει ένα απίστευτο 52,65% του εισοδήματός του προς το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Ο αριθμός έχει αυξηθεί στο 85.46% και οι ενοικιαστές πρέπει να ξοδέψουν 32.82% παραπάνω τώρα.

Τα ενοίκια στη Λευκωσία έχουν δει τη λιγότερο σημαντική αύξηση καθώς οι ενοικιαστές πληρώνουν 0,93% λιγότερο από το εισόδημά τους για τις πληρωμές ενοικίου.

Για τον υπολογισμό της διαφοράς στην οικονομική προσιτότητα ενοικίασης μεταξύ 2018 και 2022, η Online Mortgage Advisor ανέλυσε το μέσο καθαρό μισθό σε διάφορες ελληνικές πόλεις μαζί με το μέσο κόστος ενοικίασης για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης. Το αποτέλεσμα είναι το ποσοστό του μισθού που πρέπει να πάει προς το ενοίκιο.

Οι ενοικιαστές στη Λεμεσό πρέπει να αφιερώσουν 32,82% παραπάνω από τον μισθό τους για το ενοίκιο τους – το χειρότερο αποτέλεσμα στο εθνικό επίπεδο σύμφωνα με αυτή την ανάλυση.

Ακολουθεί η Λάρνακα (+25,56%).

Τρεις κυπριακές πόλεις στις 10 λιγότερο προσιτές ευρωπαϊκές πόλεις

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκαν οι αλλαγές στην οικονομική προσιτότητα του ενοικίου στις πόλεις σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η πόλη της Λεμεσού κατατάσσεται στην 5η θέση στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι η ενοικίαση ακινήτου έχει γίνει λιγότερο προσιτή από ό,τι οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που ερωτήθηκαν.

Η Λάρνακα κατατάσσεται στην 8η θέση της λίστας, ενώ η Πάφος ήρθε 10η στην κατάταξη.

Δεδομένα για κάθε πόλη στην ανάλυση μας ελήφθησαν από το Numbeo.

Για κάθε πόλη στην ανάλυση ενοικίου, έγινε σύγκριση της μέσης μηνιαίας αμοιβής σε κάθε πόλη με το μέσο κόστος ενοικίασης ενός τετραγωνικού μέτρου στο κέντρο της πόλης για να υπολογιστεί η αλλαγή αναλογίας μεταξύ 2018 και 2022.

Για κάθε πόλη στην ανάλυση αγοράς, έγινε σύγκριση της μέσης τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο ενός διαμερίσματος στο κέντρο κάθε πόλης με τον μέσο ετήσιο μισθό το 2018 και το 2022.

Στη μελέτη περιλήφθηκαν 219 πόλεις παγκόσμια για να αναλυθεί η αγοραστική τους δύναμη και 422 πόλεις για τα δεδομένα ενοικίασης.

Πηγη stockwatch