Η συνιδιοκτησία ακινήτου μπορεί να προκύψει, μεταξύ άλλων, με την εθελούσια αγορά ενός ακινήτου από δύο ή περισσότερα πρόσωπα σε μερίδια, καθώς επίσης και με κληρονομιές, οπότε η ακίνητη ιδιοκτησία του αποβιώσαντος προσώπου περιέρχεται στους κληρονόμους σε εξ αδιαιρέτου ιδανικές μερίδες. Γνωστοί στο κοινό ως «συνιδιοκτήτες», που κατέχουν μερίδιο ακινήτου.

Ωστόσο, η συνιδιοκτησία μπορεί να είναι ομαλή στην περίπτωση που οι συνιδιοκτήτες έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα και με παλαιότερη ανακοίνωση του Κτηματολογίου, πολλές φορές καθίσταται οικονομικά ασύμφορη η εκμετάλλευση των μεριδίων των ακινήτων, ελαχιστοποιούνται οι δυνατότητες αξιοποίησης/ανάπτυξης των ακινήτων, δημιουργούνται προστριβές μεταξύ των συνιδιοκτητών, λόγω ασυμφωνίας ως προς τον τρόπο εκμετάλλευσης των μεριδίων ή/και διανομής/διαχωρισμού των ακινήτων και χρειάζονται χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες εξόδου από την συνιδιοκτησία.

Δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι αφήνοντας στους κληρονόμους τους σε ίσες μερίδες την περιουσία τους, δεν αδικούν κανένα. Όμως, οι συγγενείς τους ταλαιπωρούνται στο μέλλον για να τη διαχωρίσουν, διαδικασία που μπορεί να είναι χρονοβόρα, δημιουργεί μεταξύ τους έριδες και πολύ συχνά δεν γίνεται καθόλου ομαλά.

Λύσεις σε συνιδιοκτήτες γης που διαφωνούν ως προς την αξιοποίηση του ακινήτου τους:

Η επίλυση διαφορών μεταξύ συνιδιοκτητών γης που διαφωνούν σχετικά με την αξιοποίηση του οικοπέδου τους μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ορισμένες προτάσεις περιλαμβάνουν:

* Συνεδρίαση και Συμφωνία: Διεξαγωγή συνεδρίασης με όλους τους συνιδιοκτήτες για να συζητηθούν οι ανησυχίες τους και να επιτευχθεί συμφωνία για την αξιοποίηση της γης, με στόχο το οικονομικό συμφέρον όλων.

* Συνεργασία με Επαγγελματία Σύμβουλο: Πρόσληψη επαγγελματία συμβούλου (όπως μηχανικού, αγρονόμου ή διαχειριστή ιδιοκτησίας, εκτιμητή γης ή κτηματομεσίτη) για να παράσχει αντικειμενική γνώμη και να βοηθήσει στην εύρεση λύσεων.

* Σύναψη Συμφωνίας Χρήσης: Δημιουργία νομικής συμφωνίας χρήσης της γης που να καθορίζει σαφώς τους όρους και τις συνθήκες χρήσης, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κάθε συνιδιοκτήτη.

* Διαιτησία: Συμφωνία για τη χρήση διαδικασίας διαιτησίας για την επίλυση τυχόν διαφορών, με τη συμμετοχή ανεξάρτητου διαιτητή.

* Διαίρεση της Γης: Αν η αντίφαση είναι ανεπίλυτη, η διαίρεση της γης σε μερίδες που θα ανήκουν σε κάθε συνιδιοκτήτη μπορεί να είναι μια λύση.

Τι λέει η νομοθεσία

Στις πρόνοιες του νόμου περιλαμβάνεται ο Αναγκαστικός Διαχωρισμός/Διανομή: Όταν οι συγκύριοι δεν συμφωνούν, τότε έστω και ένας συγκύριος έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον Διευθυντή του ΤΚΧ, υπό προϋποθέσεις, τον αναγκαστικό διαχωρισμό/διανομή της ακίνητης ιδιοκτησίας που κατέχεται σε μερίδια, με σκοπό την κατάργηση της συνιδιοκτησίας, καθώς και ο Διαχωρισμός σε μισά οικόπεδα, βάσει του οποίου ο συγκύριος έχει δικαίωμα να ζητήσει, υπό προϋποθέσεις, τον κάθετο διαχωρισμό ενός οικοπέδου το οποίο κατέχει με άλλο πρόσωπο.

Επίσης, προνοείται ακόμη το Δικαίωμα Επιλογής, όπου ο συγκύριος ακίνητης ιδιοκτησίας μπορεί να συμφωνήσει να πωλήσει και να μεταβιβάσει το μερίδιο σε οποιοδήποτε πρόσωπο. Σε περίπτωση που το μερίδιο πωλείται σε τρίτο πρόσωπο (μη συγκύριο), η μεταβίβαση του μεριδίου του δεν εγγράφεται στο όνομα του αγοραστή, προτού δοθεί στους εγγεγραμμένους συγκύριους το δικαίωμα να το αποκτήσουν οι ίδιοι στην τιμή που συμφωνήθηκε.

Τελευταία επιλογή είναι ο πλειστηριασμός αδιανέμητου ακινήτου, όπου στις περιπτώσεις που η ακίνητη ιδιοκτησία κατέχεται σε μερίδια και είναι αδιανέμητη (δηλαδή δεν μπορεί να διαχωριστεί με βάση το εμβαδό της), τότε, με αίτηση ενός εκ των συγκυρίων μπορεί να εξασφαλιστεί από τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) πιστοποιητικό αδιανέμητου και η ιδιοκτησία να πωληθεί σε δημόσιο πλειστηριασμό.

ΠΗΓΗ PHILENEWS Άννα-Μαρία Ευτυχίου