Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το ενδιαφέρον για πολυώροφα κτήρια μετά την οριστική κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, γεγονός που αντανακλάται και μέσα από τα επίσημα στοιχεία του τμήματος πολεοδομίας που δείχνουν μείωση των σχετικών αιτήσεων σε μηδενικά επίπεδα.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του τμήματος πολεοδομίας τα οποία δόθηκαν στη StockWatch, από την ημέρα που έπαψε να υφίσταται το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων», τερματίστηκαν και οι αιτήσεις για νέα ψηλά κτήρια, ειδικότερα στη Λεμεσό η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό ψηλών κτηρίων και ως εκ τούτου το μεγαλύτερο αριθμό αδιάθετων πολυτελών διαμερισμάτων.

Τα κτήρια άρχισαν να παίρνουν ύψος στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια όταν η κυβέρνηση εφάρμοσε το σχέδιο των πολιτογραφήσεων με την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε ξένους υπό την προϋπόθεση επένδυσης ύψους €2,5 εκ. και με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο, σε επενδύσεις σε ακίνητα, προκειμένου να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον περασμένο Οκτώβριο που τερματίστηκε το πρόγραμμα μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2021 δεν κατατέθηκε καμία νέα άδεια για ψηλό κτήριο πέραν των 15 ορόφων.

Κατατέθηκαν μόνο τρεις αιτήσεις για κτήρια από 11 έως 15 ορόφους, μια στη Λεμεσό και δύο στη Λάρνακα.

Αντίθετα, το 2020 πριν την κατάργηση του προγράμματος, τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν κατατεθεί 16 αιτήσεις για πολυώροφα κτίρια ενώπιον της πολεοδομίας.

Το 2019, που το πρόγραμμα βρισκόταν σε ισχύ ενισχύοντας την άνθιση του κατασκευαστικού τομέα, είχαν κατατεθεί συνολικά 71 αιτήσεις από τις οποίες οι δέκα αφορούσαν πύργους άνω των 26 ορόφων.

Από αυτές, μια αφορούσε στη Λάρνακα και εννέα στη Λεμεσό.

Είχαν κατατεθεί επίσης, επτά αιτήσεις για ψηλά κτήρια από 21 έως 25 ορόφων (πέντε στη Λεμεσό, μία στη Λάρνακα και μια στην Πάφο) και 17 αιτήσεις για ψηλά κτήρια από 16 έως 20 άφορους. Οι 13 αιτήσεις αφορούν στη Λεμεσό, μια στη Λάρνακα και τρείς στην Πάφο.

Για κτήρια από 11 έως 15 ορόφους είχαν κατατεθεί 37 αιτήσεις. Πέντε αφορούν στη Λευκωσία, 18 στη Λεμεσό, 10 στη Λάρνακα και 4 στην Πάφο.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, σε δηλώσεις στη StockWatch χαρακτήρισε λανθασμένη την κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, τονίζοντας ότι αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την οικονομία του τόπου που χάνει δεκάδες εκατομμύρια το χρόνο.

«Αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα, όλα αυτά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που υπάρχουν σήμερα στη Λεμεσό δεν θα είχαν γίνει. Η συμβολή του προγράμματος σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας ήταν τεράστια», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο διευθυντής του τμήματος Πολεοδομίας σημείωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μόνο όσον αφορά αναπτύξεις ψηλών κτηρίων για τις οποίες το τμήμα έχει παραχωρήσει τη σύμφωνο γνώμη του, η οποία απαιτείται κατά την αξιολόγηση από την πολεοδομική αρχή.

Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την τελική έκβαση των συγκεκριμένων αιτήσεων.

ΠΗΓΗ STOCKWATCH Της Ηρώς Ευθυμίου