Ανάκαμψη παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο, με οδηγό την αύξηση τιμών διαμερισμάτων, όπως καταδεικνύουν νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης τιμών κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση, έπειτα από μειώσεις δύο συνεχόμενων τριμήνων.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκε τριμηνιαία αύξηση 0,5% σε σχέση με μείωση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών ακινήτων σημείωσε άνοδο 0,9% σε σχέση με 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1,2%.
Παρόμοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται σε ότι αφορά την ετήσια μεταβολή, αφού οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2% ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Σε ετήσια βάση παρουσιάζεται σταθεροποίηση στις αυξήσεις των τιμών των κατοικιών στο 0,9 % το πρώτο τρίμηνο του 2021, από 0,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο υποκατηγοριών του ΔΤΚ συνεχίστηκε. Οι τιμές των οικιών κατά το υπό εξέταση τρίμηνο κατέγραψαν μικρή αύξηση 0,2%. Οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 2,5%, ωστόσο η αύξηση συνεχίζει να παρουσιάζει επιβραδυνόμενη πορεία.
Στροφή στα διαμερίσματα και μικρότερες οικίες
Σημειώνεται ότι η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές ανά τύπο κατοικίας φαίνεται να αντανακλά την ενισχυμένη προτίμηση αγοραστών και επενδυτών για τα διαμερίσματα, σε σχέση με τις οικίες, στις περισσότερες επαρχίες της Κύπρου ενώ, στη Λεμεσό και τη Λάρνακα φαίνεται να υπάρχει περισσότερη κινητικότητα όσο αφορά και στις μικρότερες οικίες.
Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, στις πλείστες επαρχίες παρατηρείται αυξημένη ζήτηση από εγχώριους αγοραστές, κυρίως για διαμερίσματα και οικίες μικρότερου μεγέθους και αξίας από ότι στο παρελθόν.
«Αυτό πιθανόν να οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε αγοραστές που επιθυμούν να επωφεληθούν από το κρατικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για αγορά πρώτης κατοικίας ή σε αγοραστές οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες αλλά και επενδυτές που αγοράζουν με σκοπό να ενοικιάσουν (buy-to-let). Από την άλλη, παρατηρείται μειωμένο ενδιαφέρον για πολυτελή ακίνητα στις παραλιακές περιοχές λόγω της κατάργησης του ΚΕΠ», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι από την αρχή της πανδημίας, η αγορά ακινήτων φαίνεται να διανύει μία περίοδο αναπροσαρμογής η οποία ενδεχομένως να οφείλεται στη μετατόπιση των προτιμήσεων αγοραστών και επενδυτών προς τα διαμερίσματα ή οικίες μικρότερου εμβαδού και αξίας.
«Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η κινητικότητα της εγχώριας αγοράς, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική στηριζόμενη παράλληλα από τα κίνητρα που δόθηκαν από το κράτος, σε ότι αφορά στην επιδότηση επιτοκίων για αγορά νέας κατοικίας, συνέβαλε ώστε να συγκρατηθούν οι μειώσεις στις τιμές των ακινήτων λόγω μειωμένης ζήτησης κατά την πανδημία και σε αρκετές περιπτώσεις να παρατηρούνται ακόμη και μικρές αυξήσεις», τονίζεται.
ΠΗΓΗ Της Γεωργίας Χαννή stockwatch