Στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου που αντανακλώνται σε στατιστικά στοιχεία και κοινωνικούς δείκτες, θα στηρίξει η κυπριακή Δημοκρατία τα επιχειρήματά της για να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεχθεί την πρόταση αύξησης του ορίου τετραγωνικών μέτρων που θα υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ για απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Η νέα πρόταση, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, θα αποσταλεί στην Κομισιόν την ερχόμενη Τρίτη και θα βασίζεται στις εισηγήσεις των κομμάτων και του ΕΤΕΚ.
Σε δηλώσεις στη StockWatch ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι η διαβούλευση των τεχνοκρατών με το ΕΤΕΚ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία συνομολόγησης της πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Πρόθεση μας είναι να διευρύνουμε όσο γίνεται περισσότερο την κάλυψη από μειωμένο ΦΠΑ σε κύπριους υπηκόους, ούτως ώστε να μην υποστούν τις συνέπειες αυτών των οποίων κατάγγειλαν την Κύπρο», ανέφερε.
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια για διεύρυνση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό του ορίου των τετραγωνικών μέτρων εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τις καταγγελίες του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη, οι οποίες όπως είπε, αποτέλεσαν το έναυσμα για την κατηγορία εναντίον της.
Η Κομισιόν κίνησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου, καθώς διαπίστωσε πως ο μειωμένος ΦΠΑ 5% δεν επιβάλλετο στοχεύμενα, στα πλαίσια της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, όπως επιτάσσει η παράγραφος 10 του παραρτήματος ΙΙΙ της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας.
Το περιεχόμενο της πρότασης
Μιλώντας στην StockWatch, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ανάφερε ότι το περιεχόμενο της νέας πρότασης που θα σταλεί στις Βρυξέλλες θα βασίζεται στις εισηγήσεις του ΕΤΕΚ και των κομμάτων, δηλαδή θα προβλέπει μεταξύ άλλων, την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 200 τ.μ. κατοικίας, η οποία δεν ξεπερνά τα 275 τ.μ.
Όσον αφορά τα διαμερίσματα, ανοιχτό παραμένει ακόμα εάν θα ισχύει το ίδιο ή θα υιοθετηθεί εισήγηση του ΕΤΕΚ, ώστε να υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ τα πρώτα 140 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού εφόσον το διαμέρισμα δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ..
Σε σχέση επίσης με εισήγηση του ΕΤΕΚ και των κομμάτων η οποία αφορούσε μεταβατική περίοδο ενός έτους για την εφαρμογή των νέων κριτηρίων, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι επήλθε κατάληξη στους έξι μήνες, ώστε η πρόταση να έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΕΚ είχε επίσης ζητήσει να εφαρμόζεται το αμέσως προηγούμενο νομικό καθεστώς, για όλους όσους έχουν υποβάλει αίτηση για πολεοδομική ή οικοδομική άδεια ή έχουν πολεοδομική άδεια κ.ο.κ. προγενέστερα της δημοσίευσης ή της ημερομηνίας έναρξης εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.
Όσον αφορά το κριτήριο κόστους των ακινήτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, το οποίο και τέθηκε επιτακτικά από βουλευτές και αρμόδιους φορείς, ο κ. Παντελή δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό παραμένει ακόμα ανοιχτό.
Πρόσθεσε ότι αναμένεται εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Οικονομικών να οριστικοποιηθεί και το κόστος κατασκευής ή αγοράς κατοικίας/διαμερίσματος, στη βάση του οποίου θα ζητηθεί να εφαρμόζεται ο μειωμένος ΦΠΑ.
Το ΕΤΕΚ εισηγείται όπως ο μειωμένος ΦΠΑ επιβάλλεται για το κόστος κατασκευής το οποίο δεν υπερβαίνει τα €1.700 ανά τ.μ. για ανέγερση κατοικίας και τα €2.650 ανά τ.μ. για την αγορά ετοιμοπαράδοτης κατοικίας.
Αρκετά τα επιχειρήματα, δύσκολη η αποδοχή πρότασης
Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ανέφερε στη StockWatch ότι η προσπάθεια της Κύπρου για επέκταση των τ.μ. στα ακίνητα που θα δικαιούνται μειωμένο ΦΠΑ θα στηριχθεί σε επιχειρήματα για τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, μέσω στατιστικών και κοινωνικών δεικτών.
Επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα για να πειστεί η Κομισιόν, τα οποία και θα αξιοποιηθούν. Αυτά όπως είπε, αφορούν μεταξύ άλλων, στατιστικά στοιχεία για τα ακίνητα, την έλλειψη υποδομών, την κουλτούρα, αλλά και τη σύνθεση της κυπριακής οικογένειας.
Ο κ. Κωνσταντής ανάφερε ότι θα είναι δύσκολο να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις θέσεις της κυπριακής πλευράς, καθώς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, όπως είπε. Ωστόσο, υποστήριξε πως οι οποίες πολιτικές δεν πρέπει να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα, την δομή της κυπριακής κοινωνίας και τον τρόπο ζωής των κυπρίων.
«Περιμένουμε μετά από τα στοιχεία που δώσαμε, το πως μπορεί να τεκμηριωθεί καλύτερα η πρόταση μας στους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, για να ετοιμασθεί σχετικό σημείωμα προς τον Υπουργό», είπε ο κ. Κωνσταντή, σημειώνοντας ότι «έχουμε αρκετά επιχειρήματα για να πείσουμε για την πρόταση μας».
ΠΗΓΗ STOCKWATCH Της Ελένης Χαραλάμπους