Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος
Φούσκα στον κατασκευαστικό κλάδο έφερε το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο (Σχέδιο Πολιτογραφήσεων επενδυτών), σύμφωνα με απόψεις οικονομολόγων, καθώς οι τιμές στις οποίες πωλούνται κι ενοικιάζονται οι μεγάλες αναπτύξεις δεν αντανακλούν στην πραγματική τους αξία.
Μιλώντας στην εκπομπή “Μεσημέρι και Κάτι” του ΣΙΓΜΑ, ο οικονομολόγος Γιάνγκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι το γεγονός πως δόθηκε έμφαση στην οικοδομική βιομηχανία μέσω του Σχεδίου δημιούργησε “φούσκα”, καθώς οι τιμές των ακινήτων, ειδικότερα σε παραλιακές πόλεις, δεν ήταν πραγματικές αλλά διαμορφώνονταν σε τόσο υψηλά επίπεδα λόγω της υψηλής ζήτησης από τους επενδυτές.
Όπως τόνισε, με την αναπροσαρμογή του σχεδίου, που ναι μεν θα χρειάζεται πάλι η αγορά ακινήτου, αλλά σε μικρότερο βαθμό και με την δυνατότητα επένδυσης σε μικρότερες επιχειρήσεις, η οικονομική πολιτική είναι πιο ισορροπημένη.
Έτσι, πρόσθεσε, θα αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος και μια νέα φούσκα που μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν άλλοι, πολύ σημαντικοί τομείς της οικονομίας που πρέπει να δοθεί βάρος, όπως η ναυτιλία, η ανώτατη εκπαίδευση, οι νέες επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες και ο τουρισμός.
“Μπορούμε να κάνουμε βήματα ανεξαρτητοποίησης από τομείς που είμαστε εξαρτημένοι, αλλά δεν είναι εύκολο. Μιλάμε για το νέο οικονομικό μοντέλο, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν είναι τεράστιες οι δυνατότητες της χώρας, ανέφερε.
Όσον αφορά στο Σχέδιο Πολιτογραφήσεων, σύμφωνα με τον κο Χατζηγιάννη η ζημιά που έγινε για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ήρθε να προστεθεί στην εικόνα που υπήρχε πριν το 2013, όταν υπήρχαν πολλές κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο, αλλά και για τα προβλήματα που είχαν οι τράπεζες.
“Όλα αυτά λειτουργούν συνδυαστικά, και δυστυχώς υπάρχει ακόμα υπάρχει ακόμα μια εικόνα ότι με κάποιους τρόπους διευκολύνει το ξέπλυμα βρόμικού χρήματος με τον μη επαρκή εποπτικό έλεγχο ”, είπε.
Τα νέα κριτήρια θα διώξουν υποψήφιους επενδυτές
Την ίδια ώρα, τα αυστηρότερα κριτήρια στο Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο (Σχέδιο Πολιτογραφήσεων) ενδεχομένως να μειώσουν τη ζήτηση για τα κυπριακά διαβατήρια, καθώς το νέο πλαίσιο που σταδιακά μπαίνει στον έλεγχο και στις διαδικασίες, δεν αποκλείεται να διώξουν μακριά τυχόν επίδοξους επενδυτές που δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια.
Οι κανονισμοί του Σχεδίου εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποστέλλονται στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Σε αυτό περιλαμβάνεται σημαντική πρόνοια των κανονισμών μπορεί να χαρακτηριστεί η διασύνδεση των κανονισμών και κατ’ επέκταση του ιδίου του προγράμματος με τον νόμο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στη διεκπεραίωση και την εξέταση των αιτήσεων. Τα οικονομικά κριτήρια παραμένουν στα ίδια επίπεδα δηλαδή απαιτείται επένδυση δύο εκατομμυρίων συν αγορά κατοικίας, η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί από τον επενδυτή εφόρου ζωής, αξίας 500 χιλιάδων συν ΦΠΑ.
Μιλώντας στην εκπομπή “Μεσημέρι και κάτι” του ΣΙΓΜΑ ο οικονομολόγος Γιώργος Θεοχαρίδης ανέφερε ότι οι νέες πρόνοιες που αναμένεται να ενσωματωθούν στην νομοθεσία, ναι μεν αυστηροποιούν το πλαίσιο, ωστόσο δεν αποκλείεται να ρίξουν τη ζήτηση, κάτι που είχε αρχίσει ήδη να διαφαίνεται και πριν την εποχή του κορωνοϊού.
Όπως είπε, τα πιο αυστηρά κριτήρια είχαν ήδη μπει εδώ και ενάμιση χρόνο και ήταν μια σωστή κίνηση, καθώς όπως παρατηρήθηκε, το Σχέδιο βοήθησε την κυπριακή οικονομία, αλλά έγιναν λάθη με τον εποπτικό έλεγχο να μην αποδεικνύεται τόσο αυστηρός όσο θα έπρεπε.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα όποια κενά να τύχουν εκμετάλλευσης και να οδηγήσουν σε δυσφήμιση της χώρας αλλά και σε προβλήματα για την οικονομία και την ίδια την Κυβέρνηση, λόγω των χαλαρών κριτηρίων που υπήρχαν.
“Είναι ένα σχέδιο το οποίο μπορεί ακόμα να βοηθήσει την κυπριακή οικονομία και θα πρέπει να υπάρχει. Πλέον το σχέδιο έχει ανοίξει και δεν περιλαμβάνει μόνο τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και σε άλλους. Ταυτόχρονα υπάρχει το ποσό των 75.000 ευρώ που πηγαίνει στο ΚΟΑΓ για την στεγαστική πολιτική κράτους, άλλα 75.000 για την έρευνα και την καινοτομία προς στήριξη μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων”, τόνισε.
ΠΗΓΗ economytoday Χρήστος Μιχάλαρος