Η αγορά ενός ακινήτου είναι για τα περισσότερα νεαρά ζευγάρια όνειρο ζωής. Είναι ίσως η μεγαλύτερη επένδυση που θα κάνει ένας ιδιώτης ή και μια οικογένεια στη διάρκεια του βίου της και για αυτό πρέπει να γίνει με σκέψη, προσοχή και εκτίμηση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με τον κλάδο των ακινήτων.

Ειδικά όταν για τον ενδιαφερόμενο αγοραστή υπάρχει και το δίλημμα μεταχειρισμένο ή καινούργιο διαμέρισμα, ανάλογα με τον προϋπολογισμό που διαθέτει. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πάρει την υπολογιστική μηχανή, να μετρήσει όλα τα έξοδα που σχετίζονται με το κόστος της ανακαίνισης και της ενεργειακής αναβάθμισης.

Η αγορά του πρώτου σπιτιού είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο, αλλά μπορεί επίσης να είναι και πολύ αγχωτικό στις εποχές μας που τα νεαρά ζευγάρια στην Κύπρο έχουν αποκλειστεί από την αγορά λόγω του υψηλού κόστους αγοράς, αναφέρει ο Άγγελος Κωνσταντίνου, σύμβουλος στην εταιρεία Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων.

Λύση σημειώνει «θα μπορούσε να αποτελέσει η στροφή σε παλαιότερα διαμερίσματα και οικίες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 30% μέχρι και 50% πιο κάτω από τα καινούρια. Μια στροφή που έχει ήδη καταγραφεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της έλλειψης ρευστού και της αύξησης του κόστους ζωής. Παρ’ όλο που η ζήτηση νεόκτιστων υπερέχει εκείνης των παλαιοτέρων».

Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου ακινήτων, επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνου «ένας λόγος για την προτίμηση των αγοραστών προς τα παλαιότερα ακίνητα είναι η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών. Η αγορά προσπαθεί να συμβιβαστεί με 30% συν αύξηση του κόστους κατασκευής, που τροφοδοτείται από τις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή και την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Αύξηση που με τη σειρά της ανεβάζει το κόστος παλαιότερων κατοικιών και διαμερισμάτων. Ενώ, δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι ακόμη και η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση».

Πού πάνε οι τιμές

Αυτή τη στιγμή υποδεικνύει «δύσκολα μπορεί να βρει κανείς στην αγορά καινούριο διαμέρισμα στις πόλεις με κάτω από 2,100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.  Όσον αφορά δε στα σπίτια, η χαμηλότερη τιμή για ένα σπίτι στις πόλεις της Κύπρου είναι 3,000 ανά τετραγωνικό μέτρο. Ποσό που παραμένει υψηλότερο ακόμη και αν η αγορά ενός παλαιότερου σπιτιού χρειαστεί ανακαίνιση».

Πράγματι, επισημαίνει «με τις τιμές στα παλιά διαμερίσματα  να ξεκινούν από 1,000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τα έξοδα ανακαίνισης υπολογίζονται ότι θα φτάσουν την αξία του ακινήτου μέχρι τα 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο».

Οι τιμές των παλαιών σπιτιών προσθέτει «είναι ανάλογα και με την ηλικία, την κατάσταση, σε συνδυασμό με τον αδιάθετο συντελεστή δόμησης. Το συμπέρασμα είναι πως τα παλαιότερης κατασκευής σπίτια βρίσκονται σε πιο ευνοϊκή θέση λόγω των πληθωριστικών πιέσεων αφού η διαφορά ως προς τη ζητούμενη τιμή πώλησης».

Αγορά νέου ή παλαιότερου ακίνητου λοιπόν;

Η αγορά παλαιότερου σπιτιού συμφέρει από κάθε άποψη, ακόμη και όταν πρόκειται για περιοχές με αυξημένη ζήτηση, όπως η Έγκωμη στην πρωτεύουσα, αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου.

Σήμερα, η αγορά ενός καινούριου διαμερίσματος δυο υπνοδωματίων (95 τετραγωνικών) στην Έγκωμη θα κοστίσει σε ένα νεαρό ζευγάρι από 300,000 μέχρι και 425,000.

Σύμφωνα με στοιχεία της Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων, ένα παλιότερο διαμέρισμα στην ίδια περιοχή, σε μια παλιά πολυκατοικία, θα κοστίσει μεταξύ 120,000 μέχρι 200,000, αναλόγως των επιμέρους χαρακτηριστικών. Σίγουρα κατά την αγορά παλαιότερων διαμερισμάτων, οι καινούριοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υπολογίσουν και το κόστος ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης. Ένα κόστος που υπολογίζεται, για οικίες που δεν έχουν σοβαρά θέματα, στις 50,000 με 60,000.

Συγκριτικά, και πάλι το κόστος ενός παλιού διαμερίσματος είναι κατά 50% χαμηλότερο σε σχέση με τα νεόδμητα, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς και τις κρατικές χορηγίες για ενεργειακές αναβαθμίσεις οικιών. Ακόμη, η προτίμηση στα παλιά σπίτια, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, με το δεδομένο ότι πολλές κατασκευές παλιότερων δεκαετιών είναι πολύ καλύτερες ποιοτικά από ορισμένα διαμερίσματα που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια.

Τα παλαιότερα κερδίζουν πόντους

Η προτίμηση σε παλαιότερα διαμερίσματα και σπίτια, κερδίζει έδαφος και ανάμεσα σε επενδυτές. Με βάση το πιο πάνω παράδειγμα με τα διαμερίσματα στην Έγκωμη, ένας επενδυτής που αγοράζει ένα καινούριο διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων στην Έγκωμη, θα μπορέσει να ζητήσει ενοίκιο γύρω στα 1,200 το μήνα.

Ένα παλιό διαμέρισμα στην ίδια περιοχή, με παρόμοια χαρακτηριστικά, ενοικιάζεται για 800 το μήνα. Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος αγοράς και το πιθανό ενοίκιο, ο επενδυτής που θα αγοράσει ένα καινούριο διαμέρισμα θα δει απόδοση γύρω στο 3.5%, ενώ ο ιδιοκτήτης ενός παλαιότερου θα μπορέσει να δει απόδοση μέχρι 6%, αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου.

ΠΗΓΗ philenews