Σημαντική ανάκαμψη παρουσιάζει η κυπριακή κτηματαγορά παρά την αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον που πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση με επενδυτές από Ευρώπη, αλλά και αραβικές χώρες να βάζουν στο κάδρο των επενδύσεών τους και την Κύπρο.

Όπως καταδεικνύεται από στοιχεία του τμήματος κτηματολογίου για τα πωλητήρια έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν χθες, το εντεκάμηνο του 2022 ήταν τον καλύτερο για τον κλάδο από το 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται και στο StatWatch, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο το εντεκάμηνο του 2022, ανέρχονται στα 12074 τεμάχια, από 9063 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 33%.

Πρόκειται για το καλύτερο εντεκάμηνο από το 2008, όταν οι πωλήσεις έφθασαν τα 14043 τεμάχια.

Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, αναφέρει στη StockWatch ότι τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Τμήμα Κτηματολογίου καταδεικνύουν σημαντική κινητικότητα στον τομέα των ακινήτων.

Σημειώνει ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για σχετικά μικρά ακίνητα / διαμερίσματα εφόσον οι αποδόσεις με βάση τα ενοίκια όπως είναι αυτή τη στιγμή είναι αρκετά ψηλές. «Επιπλέον, ενισχύεται το ενδιαφέρον από την Ευρώπη αλλά και τις αραβικές χώρες για σπίτια πολυτέλειας, αλλά ενδεχομένως χαμηλότερης αξίας σε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια», τονίζει.

Τα πωλητήρια έγγραφα σε ξένους ανέρχονται σε 5283 φέτος, από 3169 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 66,7%, ενώ οι πωλήσεις σε ντόπιους σε 6791, από 5894 πέρσι με άνοδο 15,2%.

Όσον αφορά τις νέες κατασκευές, επισημαίνει, παρουσιάζονται σημαντικές προκλήσεις, με τις κύριες να είναι η σημαντική αύξηση του κόστους κατασκευής και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες που αναπόφευκτα μετακινούνται/προωθούνται στα δανειστικά επιτόκια.

Τονίζει ακόμη ότι αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για γραφειακούς χώρους, κάτι που οδήγησε σε σημαντικές επενδύσεις πρόσφατα σε Λεμεσό και Πάφο. «Εταιρείες τεχνολογίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα μεταφέρουν εργασίες και προσωπικό στην Κύπρο. Πέραν από τα γραφεία, το προσωπικό το οποίο εργοδοτείται αναζητεί στέγη για την οικογένειά του», σημειώνει.

Υπογραμμίζει ότι η πορεία του τομέα των ακινήτων και των κατασκευών αποτελεί πάντοτε θέμα συζήτησης μεταξύ των αναλυτών, των τραπεζιτών και της κυβέρνησης, αφού διαχρονικά είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σε σχέση με το εντεκάμηνο του 2019, οι πωλήσεις ακινήτων παρουσιάζουν αύξηση 27,7%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση που έφθασε το 66,2% κατέγραψε φέτος η Πάφος, με τα πωλητήρια έγγραφα ν’ ανέρχονται στα 2614, από 1573 πέρσι.

Ακολουθεί η Λάρνακα όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 47,3% φτάνοντας στα 2172, από 1475. Αύξηση 44,4% παρουσίασαν και οι πωλήσεις ακινήτων στη Λεμεσό και 0,3% στην Αμμόχωστο.

Στη Λευκωσία παρατηρήθηκε μείωση 0,4%.

Όσον αφορά το Νοέμβριο, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν ανήλθαν στα 1293 έναντι 1149 το Νοέμβριο του 2021, καταγράφοντας άνοδο 13%. Τον Οκτώβριο, η αύξηση ήταν 29%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2021, τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί ανήλθαν στα 10347 τεμάχια έναντι 7968 το 2020, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 29,9%.

ΠΗΓΗ Stockwatch Της Γεωργίας Χαννή