Άρχισε ο Γολγοθάς των καταστηματαρχών της λεωφόρου Μακαρίου στη Λευκωσία και όλοι συνειδητοποιούν πως η εμπορική ανάσταση αργεί και ίσως κάποιοι δεν αντέξουν να κουβαλούν στην πλάτη τα ενοίκια τα οποία για κάποιους μοιάζουν με βαριά χρηματική ποινή. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου αφού όπως εξηγεί ενοικιαστής καταστήματος, τα ενοίκια κυμαίνονται μεταξύ €6.500 – €12.000 μηνιαίως.

Εξηγεί επίσης, πως στο κόστος ενός καταστήματος, πέραν του ενοικίου πρέπει να υπολογίσει κάποιος και τα έξοδα λειτουργίας ενός καταστήματος (νερό, ρεύμα και γενικά υπηρεσίες) τον μισθό του διαχειριστή του καταστήματος και του υπαλλήλου ή των υπαλλήλων, αφού όπως διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής μας κάποια καταστήματα έχουν δύο ή και περισσότερους υπαλλήλους. Με άλλα λόγια, ένας ενοικιαστής καταστήματος πρέπει να το πάρει απόφαση ότι ίσως χάσει €100.000 – €200.000 μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, όλοι ή σχεδόν όλοι θεωρούν απαραίτητο. Αυτό που τους κρατά είναι η ελπίδα για καλύτερες μέρες και το γεγονός ότι προηγήθηκε η πρώτη φάση του έργου ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου, δηλαδή αυτό της Στασικράτους και των γύρω δρόμων, τους πείθει ότι μετά την ολοκλήρωσή του θα έχουν όλα αλλάξει, τουλάχιστον ως προς το περιβάλλον που θα λειτουργούν οι ίδιοι αλλά και το περιβάλλον στο οποίο θα εξυπηρετούνται οι πελάτες τους.

Βεβαίως, υπάρχουν και καταστηματάρχες οι οποίοι έχοντας προφανώς περισσότερη οικονομική ευχέρεια ή διακινδυνεύοντας περισσότερο από τους υπόλοιπους, αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματα και να μεταφερθούν σε εμπορικά κέντρα ή και καταστήματα σε άλλους εμπορικούς άξονες. Κάποιοι σκέφτηκαν να διαθέσουν ένα κονδύλι και να κρατήσουν τα καταστήματα για τις καλύτερες μέρες που ευελπιστούν να έρθουν και παράλληλα να μεταφερθούν οι ίδιοι και το προσωπικό τους σε άλλη στέγη με την ελπίδα να επιβιώσουν.

Όταν περπατήσει κανείς στο τμήμα της Μακαρίου που έκλεισε (από την είσοδό της παρά τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού μέχρι και το κτήριο 360) διαπιστώνει πως ίσως τα μισά καταστήματα είναι κλειστά. Ζητάμε την εκτίμηση καταστηματάρχη αν θα αντέξει η Μακαρίου και παρατηρεί χαμογελώντας, πως «η Μακαρίου είναι κλειστή εδώ και πολλά χρόνια». «Όποιος αντέξει», είναι η διαπίστωση. Άλλος καταστηματάρχης παραπονιέται για τους χώρους στάθμευσης. Δεν μας δέχονται να σταθμεύσουμε, λέει και όταν ρωτάμε με έκπληξη «γιατί», απαντά, πως  γνωρίζοντας τους καταστηματάρχες, κάποιοι διαχειριστές θεωρούν ότι δεν τους συμφέρει να σταθμεύεις εκεί όλη μέρα αφού προτιμούν να εισπράττουν €3 από κάθε όχημα μέχρι το μεσημέρι και άλλα €3 μέχρι το απόγευμα, δηλαδή €6 από κάθε αυτοκίνητο. Ρωτάνε πόση ώρα θα αφήσει το όχημά του ο οδηγός και αν τους πεις «μέχρι το απόγευμα» δεν σε δέχονται. Καταστηματάρχες διερωτώνται αν ο Φόρος Εισοδήματος ελέγχει τις εισπράξεις των χώρων στάθμευσης. Υπεύθυνη καταστήματος αναφέρει στον «Φ», πως έκανε τρεις γύρους στην περιοχή μέχρι να βρει χώρο να σταθμεύσει, και αυτός μακριά από το κατάστημα.

Ρωτάμε άλλο καταστηματάρχη πώς πήγε η δουλειά. «Να έρθεις σε δέκα μέρες να σου πω. Σήμερα τι να πω; Είναι η πρώτη μέρα και είναι και αρχή της βδομάδας και δεν προσφέρεται για συμπεράσματα». Άλλος καταστηματάρχης αναφέρει πως το απόγευμα της Δευτέρας παρατηρήθηκε σχετική κίνηση. Ίσως ήρθαν προτού αρχίσουν για καλά τα έργα, σχολίασε.

Γυναίκα καταστηματάρχης παρατηρεί πως πάντοτε ο Ιούλιος δεν ήταν καλός μήνας για τα καταστήματα της Μακαρίου και ίσως όλης της Λευκωσίας. Επίσης και ο μισός Αύγουστος ανέκαθεν δεν ήταν καλός, λόγω των διακοπών.

Νιώθουμε άβολα όταν μπαίνουμε σε κατάστημα και η υπεύθυνη μαζί με την υπάλληλο σηκώνονται να μας εξυπηρετήσουν. Τους λέμε πως σκοπός της επίσκεψης είναι να διαπιστώσουμε την κατάσταση και χαμογελώντας σχολιάζει: «Όταν σε είδαμε είπαμε μπήκε ο πρώτος πελάτης… Δεν μπήκε άλλος σήμερα».

Σε κάποια καταστήματα, κυρίως με γυναικεία είδη, βλέπεις το πολύ μία πελάτισσα να περιεργάζεται τα εκτεθειμένα προς πώληση.

Ήταν η αποτύπωση μιας μέρας και όλοι ελπίζουν πως όλα θα πάνε καλύτερα.

ΠΗΓΗ Philenews  Βάσος Βασιλείου