Την αναθεωρημένη πρόταση του για το θέμα της επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% η οποία καλύπτει πρώτη κατοικία συνολικής αξίας μέχρι €450 χιλ., απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε η StockWatch, όσον αφορά το μέγεθος της πρώτης κατοικίας που θα εντάσσεται στο πλαίσιο για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5%, το ΕΤΕΚ προτείνει όπως ο μειωμένος συντελεστής ισχύει για τα πρώτα 195 τ.μ. σε κατοικίες των οποίων το εμβαδόν δεν ξεπερνά τα 240 τ.μ.

Από τα 196 τ.μ. μέχρι 240 τ.μ. προτείνεται να επιβάλλεται ΦΠΑ 19%, ενώ εάν το μέγεθος της κατοικίας υπερβαίνει τα 240 τ.μ. προτείνεται να μην είναι επιλέξιμη εξαρχής.

Όσον αφορά τα διαμερίσματα, το Επιμελητήριο προτείνει όπως για τα πρώτα 90 τ.μ. επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 5%, από 90 τ.μ. μέχρι 120 τ.μ. να επιβάλλεται 19% ΦΠΑ, ενώ εάν το μέγεθος του διαμερίσματος υπερβαίνει τα 120 τ.μ. να μη είναι επιλέξιμο εξαρχής.

Στις €450 χιλ. το όριο αξίας, χωρίς διάκριση για ξένους

Σε σχέση με τις αξίες των ακινήτων ανά τ.μ. τα οποία θα ενταχθούν στο πλαίσιο για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5%, το Επιμελητήριο προτείνει να τεθεί όριο στη συνολική αξία της πρώτης κατοικίας, της τάξης των €450 χιλ., ποσό που όπως υποστηρίζεται, «συγκρίνεται με τα όρια που τέθηκαν για να εφαρμοστούν πολιτικές σε πρώτες κατοικίες όπου το κράτος έκανε παρέμβαση», όπως π.χ. το όριο αξίας για υπαγωγή στο σχέδιο Εστία και το όριο επιλεξιμότητας για σκοπούς λήψης κρατικής επιδότησης επιτοκίου.

Σε ότι αφορά τις αγοραίες αξίες ανά τ.μ, το ΕΤΕΚ σημειώνει ότι δεν μπορεί να καταθέσει το ίδιο συγκεκριμένη πρόταση με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιον του, και εισηγείται να λαμβάνονται υπόψη οι αξίες της αμέσως προηγουμένης χρονιάς και όχι της τελευταίας τριετίας, δηλαδή του 2021 και όχι 2019-2021.

Σύμφωνα με το επιμελητήριο, η απόκλιση μεταξύ ντόπιας και ξένης αγοράς για το 2021 δεν είναι μεγάλη (είναι δηλαδή της τάξης του 10%), σε αντίθεση με την πολύ μεγάλη απόκλιση όταν τα έτη αναφοράς ήταν το 2019 – 2021, όταν λειτουργούσε ακόμη το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο όπως αναφέρεται, δημιουργούσε στρέβλωση.

Ως εκ τούτου, το Επιμελητήριο θεωρεί ότι δεν υπάρχει επιτακτικός λόγος να γίνει διαχωρισμός ντόπιας και ξένης αγοράς.

Μεταβατική περίοδος 6 μηνών

Σε ότι αφορά μεταβατικές διατάξεις το ΕΤΕΚ εισηγείται για όσους έχουν καταθέσει αίτηση για πολεοδομική άδεια να εφαρμόζεται το προηγούμενο καθεστώς για διάστημα μέχρι και 6 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου.

Επίσης, για τις περιπτώσεις αυτές προτείνεται όπως οριστεί πως οι πιο πάνω εργασίες ολοκληρώνονται (έκδοση τελευταίου τιμολογίου) εντός 3 ετών (διάρκεια άδειας οικοδομής) από την έκδοση άδειας οικοδομής, ή εντός 5 ετών από την ψήφιση του νόμου (σε περίπτωση που υπάρξει αμέλεια εκ μέρους του αιτητή για εντός εύλογου χρονικού διαστήματος υποβολή αίτησης για άδεια οικοδομής).

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΕΚ επεξεργάστηκε στοιχεία που του στάλθηκαν μετά από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, για περίπου 12 χιλ. περιπτώσεις ΦΠΑ πρώτης κατοικίας που αποκτήθηκαν την περίοδο 2018 – 2021, όπου διαπιστώθηκε πως οι κατοικίες στην Κύπρο είναι της τάξης των 200 τ.μ. και τα διαμερίσματα της τάξης των 100 τ.μ.

Είχε προηγηθεί πρόταση του ΕΤΕΚ, της Βουλής και φορέων της οικοδομικής βιομηχανίας για επαναφορά του πλαισίου ΦΠΑ που ίσχυε μεταξύ του 2011 με 2016 και αφορούσε επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 200 τ.μ. κύριας κατοικίας, η οποία δεν ξεπερνά τα 275 τ.μ., που όμως απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα πρόταση εμπίπτει στο πλαίσιο της προσπάθειας αναθεώρησης του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη βάση συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ 5% μόνο για τα πρώτα 140 τ.μ. κατά την αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος μέχρι τα 200 τ.μ., ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch η πρόταση του ΕΤΕΚ τυγχάνει αξιολόγησης από τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η πρόταση που θα αποσταλεί αυτή τη φορά να τυγχάνει αποδοχής της.

Πηγη Stockwatch Της Ελένης Χαραλάμπους