Με συμφωνημένες αλλαγές, αλλά και σημεία τα οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στην ολομέλεια, οδεύουν προς ψήφιση οι κανονισμοί και τα δύο νομοσχέδια που συμπληρώνουν το νέο πλαίσιο εφαρμογής του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, για πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών.

Η επιτροπή εσωτερικών συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, ολοκληρώνοντας την κατ’ άρθρον συζήτηση των νομοθετημάτων, ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών της βουλής και των καλοκαιρινών διακοπών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής εσωτερικών Ελένη Μαύρου, την επόμενη Παρασκευή τα νομοθετήματα θα τεθούν ενώπιον της ολομέλειας της βουλής. Η κ. Μαύρου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι κατά τις συζητήσεις, έγινε προσπάθεια να καταστούν πιο σαφείς οι πρόνοιες των κανονισμών, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι «γενικά, σε πνεύμα συναίνεσης, τα καταφέραμε».

Στο μικροσκόπιο τα μεγάλα ποσά επενδύσεων

Κατά τη σημερινή συζήτηση, τέθηκαν στο μικροσκόπιο πρόνοιες που αφορούν στα μεγάλα ποσά επενδύσεων που απαιτούνται από τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Αυτές αφορούν στην επένδυση για αγορά ή ανέγερση ακινήτου ή δημιουργία αναπτύξεων, στην επένδυση σε κυπριακές επιχειρήσεις ή εταιρείες και στην επένδυση σε οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων και μετοχών.

Βουλευτές εξέφρασαν διαφωνίες για το ότι οι επενδύσεις επικεντρώνονται στις οικιστικές αναπτύξεις, αφήνοντας έξω άλλους τομείς, όπως αναφέρθηκε.

Σε ότι αφορά την πρώτη κατηγορία που αφορά επενδύσεις συνδεδεμένες με ακίνητα, τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν όπως ενσωματωθεί στο κείμενο πρόνοια βάσει της οποίας να απαιτείται και η κατάθεση επενδυτικού πλάνου για την ανάπτυξη του ακινήτου.

Στη δεύτερη κατηγορία των επενδύσεων σε κυπριακές εταιρείες και επιχειρήσεις, η επιτροπή θέλησε να καθορίσει τον προσανατολισμό των επενδύσεων, κάνοντας σκέψεις για συμπερίληψη συγκεκριμένης αναφοράς σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στον τομέα της ενέργειας.

Στις συζητήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, τα μέλη της επιτροπής εσωτερικών απασχόλησαν ζητήματα αναφορικά με τις υποχρεώσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών για καταβολή εισφοράς σε ιδρύματα και οργανισμούς, αλλά και η επιλογή που παρέχεται στις πρόνοιες των κανονισμών, για απευθείας εισφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, τους απασχόλησαν ζητήματα που αφορούν κυρίως, στις περιπτώσεις πολιτογράφησης μελών της ίδιας οικογένειας, στην πτυχή της επανασύνδεσης οικογένειας και πρόνοιες αναφορικά με την αποστέρηση της πολιτογράφησης.

Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπή συμφώνησε στην τροποποίηση του κειμένου ώστε στο πλαίσιο της νομοθεσίας να μην καλύπτεται η πολιτογράφηση και των εξ αγχιστείας συγγενών αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών.

Βουλευτές του ΔΗΣΥ δήλωσαν την πρόθεση του κόμματος για κατάθεση τροπολογίας που θα επαναφέρει τη δυνατότητα πολιτογράφησης εξ αγχιστείας συγγενών των επενδυτών, υποδεικνύοντας πως κάθε τέτοια πολιτογράφηση θα αποφέρει επένδυση €500 χιλ.

Η επιτροπή ζήτησε παράλληλα, συμπερίληψη πρόνοιας ώστε να στερείται της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσωπο το οποίο αναγνωρίζει την υποτελή διοίκηση στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας ή κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα σχετιζόμενο με αυτήν ή σφετερίζεται περιουσία ανήκουσα σε Ελληνοκύπριο εκτοπισθέντα ή άλλο νόμιμο ιδιοκτήτη

ΠΗΓΗ stockwatch Της  Μαρίας Χαμπή