Πρόταση νόμου για επέκταση της νομοθεσίας που προβλέπει εξώσεις εξπρές για ενοικιαστές που δεν καταβάλλουν ενοίκια, κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Η πρόταση που κατατέθηκε από το βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου, τροποποιεί τον περί Ενοικιοστασίου Νόμου, ώστε ανάλογες διαδικασίες να εφαρμόζονται όχι μόνο στις περιπτώσεις ενοικιαστών ακινήτων που ανεγέρθηκαν πριν το 1999, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και για ενοικιαστές ακινήτων που ανεγέρθηκαν μετά το 1999.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, επεκτείνεται η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου Ελέγχου Ενοικιάσεων σε ακίνητα που έχουν ανεγερθεί μετά το 1999, ανεξαρτήτως δηλαδή του χρόνου οικοδόμησης τους.

Σε δηλώσεις στην StockWatch ο εισηγητής της πρότασης κ. Ευσταθίου είπε ότι με την προωθούμενη ρύθμιση, όλα τα ακίνητα θα εμπίπτουν στις πρόνοιες της νομοθεσίας, με κύρια συνέπεια, σε περίπτωση που ενοικιαστής δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα ενοίκια, ο ιδιοκτήτης θα δικαιούται να απαιτήσει την έξωσή του με ταχύτατες διαδικασίες, όπως συμβαίνει για τα ακίνητα που χτίσθηκαν πριν το 1999.

Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι η πρόταση νόμου προστατεύει τον ιδιοκτήτη, ο οποίος σήμερα μένει εγκλωβισμένος για πολλά χρόνια και αδυνατεί να εξαναγκάσει τον κακοπληρωτή ενοικιαστή στην πληρωμή των ενοικίων.

Σε δύο κατηγορίες οι υποθέσεις

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία που ρυθμίζει τη σχέση μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, οι σχετικές αγωγές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και είναι δυνατό να εκδικαστούν από το Επαρχιακό Δικαστήριο ή από το Ειδικό Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων.

Καθοριστικό ρόλο στο ποιο Δικαστήριο θα εκδικάσει μια τέτοιας φύσης διαφορά κατέχει η ηλικία του ακινήτου, αφού το Ειδικό Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων εκδικάζει μόνο υποθέσεις που αφορούν ακίνητα των οποίων η ανέγερση έχει ολοκληρωθεί πριν τις 31/12/1999.

Το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει υποθέσεις που αφορούν στην ανάκτηση κατοχής ενοικιαζόμενου ακινήτου, στον καθορισμό δικαίου ενοικίου και κάθε άλλο παρεμπίπτον ή συμπληρωματικό θέμα.

Έναρξη διαδικασίας μετά από προειδοποίηση

Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται οι ιδιοκτήτες μετά την πάροδο 21 ημερών από τη γραπτή προειδοποίηση προς ενοικιαστές που δεν πληρώνουν ενοίκια, θα μπορούν να αρχίσουν τη διαδικασία έξωσης στο Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων.

Στον ενοικιαστή παραχωρείται περιθώριο 14 ημερών να παρουσιάσει τις αποδείξεις πληρωμής των οφειλών του, από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης υποβάλει αίτηση στον πρωτοκολλητή, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αρχίζει η διαδικασία έξωσης.

Η διαδικασία ανάκτησης εμπορικού υποστατικού ολοκληρώνεται σε ένα μήνα, ενώ η έξωση από οικιστικό υποστατικό σε δύο μήνες.

ΠΗΓΗ STOCKWATCH Της Ελένης Χαραλάμπους