Ένας μικρός πανικός λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις πωλήσεις ακινήτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου ο Ιούνιος έχει ξεπεράσει ακόμα και τα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φαίνεται να δημιουργεί ρεκόρ 14ετίας, αφού τέτοια νούμερα έχουμε να δούμε από το 2008. Οι ξένοι που φτάνουν στην Κύπρο κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και για άλλους λόγους, όπως επίσης και οι επικείμενες αλλαγές στο ΦΠΑ, είναι οι δυο βασικοί λόγοι που κινούν τις πωλήσεις προς τα πάνω.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου από το Κτηματολόγιο, στη Λεμεσό καταγράφηκε η πλειοψηφία των πωλήσεων, με 391 πωλητήρια έγγραφα τον Ιούνιο του 2021 έναντι 310 τον περσινό Ιούνιο, σημειώνοντας άνοδο 26%. Στη Λευκωσία καταγράφηκαν 264 πωλήσεις ακινήτων τον Ιούνιο συγκριτικά με 226 τον ίδιο μήνα του 2021, σημειώνοντας αύξηση 17%. Στη Λάρνακα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν τον φετινό Ιούνιο κατά 56%, καθώς ανήλθαν στις 226 από 145 τον ίδιο μήνα του 2021. Σε παρόμοια επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων και στην Πάφο, φτάνοντας τις 225 τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με 157 τον περσινό Ιούνιο, με αύξηση 43%. Από την άλλη, μείωση 22% κατέγραψαν τον φετινό Ιούνιο οι πωλήσεις ακινήτων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 67 έναντι 86 τον περσινό Ιούνιο.

Μιλώντας στην Brief, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης έκανε λόγο για ένα μικρό πανικό στις πωλήσεις ακινήτων αφού οι αυξήσεις που καταγράφονται κτυπούν ρεκόρ 14ετίας και συγκεκριμένα από το 2008. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, μπορούμε να εστιάσουμε σε δυο βασικούς λόγους που οδηγούν ανοδικά τις πωλήσεις. Πρώτο στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους που φτάνουν στο νησί, είτε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, είτε και για άλλους επιχειρηματικούς λόγους. Ενδεικτικά, ανέφερε ο κ. Κουρουσίδης, από τις 1173 πωλήσεις που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, οι 473 αφορούσαν σε ξένους υπηκόους, αριθμός αρκετά μεγάλος όπως επισήμανε. Περαιτέρω, από τις 473 πωλήσεις, οι 231 αφορούσαν Ευρωπαίους και οι 242 κατοίκους εκτός Ευρώπης, κυρίως Ισραηλίτες. Η Κύπρος συνέχισε, φαίνεται να διατηρεί ένα πολύ καλό μομέντουμ στις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους καθώς βλέπουμε αρκετούς να προβαίνουν σε αγορές κυρίως παραθεριστικών κατοικιών με τις παράλιες κυρίως πόλεις να ελκύουν το ενδιαφέρον.

Ως δεύτερο λόγο, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε τις επικείμενες αλλαγές στο ΦΠΑ σε σχέση με την αγορά ακινήτων. Όπως είπε, ένα ακίνητο με συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα τα οποία εμπίπτουν σήμερα στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% με τις αλλαγές που επίκεινται ενδεχομένως να μην εμπίπτει και να πρέπει ο αγοραστής να πληρώσει ΦΠΑ 19%. Επομένως, σημείωσε, αρκετοί είναι αυτοί που σπεύδουν να αγοράσουν τώρα το ακίνητο τους ώστε να προλάβουν το μειωμένο συντελεστή του 5%.

Ερωτηθείς ποιο είδος ακινήτου φαίνεται να προτιμούν οι αγοραστές, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε ότι τα διαμερίσματα φαίνεται να είναι η πρώτη επιλογή τόσο των Κύπριων όσο και των ξένων. Κληθείς να σχολιάσει το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για γραφεία, ανέφερε ότι πράγματι τα γραφεία τα οποία προορίζονται για μεγάλες εταιρείες είναι σε έλλειψη σε  όλες τις πόλεις λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπήρξε τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ BRIEF ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ