Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της παράνομης κτηματομεσιτείας αποκάλυψε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην οικονομική εκπομπή του ΡΙΚ «€υρω$τία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Δημοσιογράφου Ανδρέα Ιωσήφ ανέφερε ότι καθημερινά έρχονται στο φως υποθέσεις οι οποίες αφορούν περιπτώσεις παράνομης κτηματομεσιτείας. «Τέτοιου είδους υποθέσεις καταλήγουν ενώπιον της δικαιοσύνης και παρανομούντες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου. Έχουμε στενή συνεργασία με την Αστυνομία για το  θέμα» είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών επισημαίνοντας ότι ο ποινικός κώδικας προνοεί για τέτοιους είδους αδικήματα φυλάκιση αλλά και πρόστιμο.

Ο κ. Κυναιγείρου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τους παράνομους κτηματομεσίτες γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατά τις συναλλαγές μαζί τους να παραμείνουν εκτεθειμένοι χάνοντας χρήματα. Μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινή διεκπεραίωση της εργασίας τους οι επαγγελματίες του κλάδου, χαρακτηρίζουν και τη γραφειοκρατία που υπάρχει στην κρατική μηχανή με αποτέλεσμα λόγω της επικρατούσας κατάστασης, επενδυτές να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να στερείται η Κύπρος επενδύσεις οι οποίες θα έφερναν οικονομικό όφελος στην πατρίδα μας.

Αναφερόμενος γενικότερα στην αγορά ακινήτων ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, είπε ότι παρά την οικονομική κρίση συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού η αγορά ακινήτων δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, σημειώνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές.

Ο κ. Κυναιγείρου χαρακτήρισε ως επιτυχές το Σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια που εφάρμοσε το 2020 η κυβέρνηση ενώ τόνισε ότι τα μεγάλα έργα ανάπτυξης που προωθούνται συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών εξέφρασε την άποψη ότι η διακοπή του προγράμματος πολιτογραφήσεων έχει επηρεάσει την αγορά ακινήτων. Για τα ενοίκια ο κ. Κυναιγείρου είπε ότι οι τιμές τους λόγω της κατάστασης με την πανδημία παραμένουν σε στασιμότητα.

 

ΠΗΓΗ: nomisma news, Andreas Joseph